• Napísali o nás....Iniciatíva Rozumieme nadaným predstavuje školám Logickú olympiádu

          • Obľúbenú súťaž s tisíckami účastníkov ročne približujú v základných školách. Jednou z nich bola Súkromná základná škola DSA v Prešove.

            Link - Skolske.sk: https://skolske.sk/clanok/59262/iniciativa-rozumieme-nadanym-predstavuje-skolam-logicku-olympiadu

            Prvý vstup približuje verbálne myslenieIde o sadu logických úloh, ktoré boli súčasťou Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov v jej uplynulých desiatich ročníkoch. Súťaž je určená žiakom základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov. V prvej časti prezentácie približujú členovia iniciatívy Rozumieme nadaným typy úloh, ktoré sa zameriavajú na verbálne myslenie. Ide o prešmyčky, slovné hračky, hľadanie skrytých slov. Ďalej sú to úlohy, kde súťažiaci určujú slová, ktoré v určitej skupine slov dávajú, resp. nedávajú zmysel.Testy s copyrightom iniciatívy Rozumieme nadanýmV druhej časti priblížia autori testov úlohy, určené žiakom druhého stupňa základných škôl. Tieto úlohy rozvíjajú logické a matematické myslenie, priestorovú predstavivosť, ale i verbálne myslenie. Každá úloha sa pritom zameriava na niečo iné. I keď na školách už môžu do testov nazrieť, podliehajú autorskému zákonu a verejnosti zatiaľ prístupné nie sú. Úlohy sú dielom spomínanej celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Okrem prezentácie úloh je cieľom stretnutí na základných školách tiež naučiť žiakov riešiť ich, riešenia logicky zdôvodniť, využiť a rozvíjať logické myslenie, rečové schopnosti, priestorovú predstavivosť a tvorivosť.Logika pomáha dokonca pri matematike a fyzikeDeti sa pri úlohách učia správne myslieť a postupovať od jednotlivostí k všeobecnému a opačne, či využívať pri riešení jedného problému všeobecne platné zákonitosti. Prehlbujú si schopnosť zaobchádzať s abstraktnými symbolmi a číslami. Viaceré vedecké výskumy potvrdili, že zvládnutie pravidiel logiky a základov počítania je dôležité pre matematiku, fyziku alebo informatiku.

            Jazykový talent môže signalizovať i dobrá fantáziaJazykové nadanie sa ukáže v zvládnutí reči, v láske k nej a tiež v úsilí reč skúmať. Dôležitá je veľká slovná zásoba, schopnosť rozpoznať a pochopiť jemné odtiene slov, cielená voľba rečníckych prostriedkov a slohových útvarov alebo vyhranená citlivosť na intonáciu. Jazykové nadanie sa môže prejaviť pri písaní listov, slohových prác, referátov, prejavov, básní a prednášok. Prejavom jazykového nadania môže byť takisto schopnosť fantazírovať, zaujať rozprávaním, opisovaním, no tiež talent vyjadrovať sa písomne.Perspektíva a tvorivosťPri priestorovej predstavivosti je dôležitá schopnosť vedieť si perspektívne správne predstaviť tvary a predmety a doplniť obraz časťami predmetu, ktoré nie sú viditeľné. Je to schopnosť uložiť si do pamäti komplexný vzor určitého predmetu, vedieť ho opätovne spoznať, zaradiť a nakresliť. Dôležité pri tom sú: orientácia, perspektíva, vnímanie detailov, rozoznávanie tvarov a vzorov, ako aj ich reprodukcia. Tvorivosť sa prejavuje pri úlohách a problémoch rozličného charakteru. Dôležité sú tu pohotovosť, flexibilita, originalita, elaborácia a imaginácia.Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov je jediná súťaž pre intelektovo nadaných žiakov na Slovensku. Počas desiatich rokov sa do súťaže prihlásilo viac ako 23 000 intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov. Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov patrí do portfólia projektov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Súťaž pravidelne organizuje Pedagogická fakulta PU, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Odbor školstva Okresného úradu v Prešove a Mesto Prešov.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

          • Úspech v celoslovenskom kole - Detvianska zlatá struna

          • Náš žiak 2.ročníka ,Maťko Žigmund, sa zaskvel v celoslovenskom kole Detvianska zlatá struna 2022, kde sa umiestnil na bronzovom mieste vo svojej kategórií - 1.ročník ZUŠ. V tejto kategórii reprezentoval Prešov ako jediný. Gratulujeme!

             

          • Čítajme si 2022

          • V našej školskej knižnici Knihomoľka sme dnes čítaním rôznych kníh odštartovali 1. deň celoslovenského čitateľského maratónu "Čítajme si...",ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom je motivovať deti k čítaniu a k pravidelným návštevam knižníc.

          • Klub nadaných detí - 17. 6. 2022

          • Hudba zaujímavým spôsobom pomáha rozvíjať dieťa... Dnešný deň bol v Klube nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA Prešov o hudbe, hudobných nástrojoch, a hudobných žánroch.

            Dlhodobé výskumy dokazujú neodškriepiteľnú súvislosť medzi inteligenciou a hudobným nadaním. Odborníci potvrdzujú vysoké akademické výsledky detí, ktoré dostali hudobné vzdelanie. Hudba výrazne ovplyvňuje funkcie mozgu súvisiace s kreatívnym myslením a rast IQ. Výskum potvrdil, že tieto deti na základnej škole dosahujú až o 22 % vyššie skóre v jazykových testoch a o 20 % vyššie skóre v matematických testoch.

             

             

          • (Ne) potrebná matika - projekt

          • Matematické úlohy nám život často ponúka sám. Z kôpky kobercových štvorcov vytvoriť herný kútik bola pre chalanov z päťky výzva. Navrhnúť, odmerať, naplánovať, položiť, prilepiť. Tak znelo zadanie v rámci projektu (Ne)potrebná matika, ktorý podporila Katpatská nadácia. A keď nepočítame mini pomoc od nášho pána školníka, zvládli to naši piataci úplne sami. Kobercový kútik v matematickej učebni hneď na to otestovali šiestaci a veru si ho pochvaľovali.

          • Klub nadaných detí - 10. 6. 2022

          • Dnešné stretnutie nadaných detí v Klube nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA v Prešove bolo na tému: Loďky z papiera.

            Atraktívne loďky z papiera -papierová loďka, Veslice, Plachetnica, Motorová jachta, Kleopatrina loď, Vikingská loď, Čínska loď, Kompa (trajekt), Vodný bicykel

             

          • Exkurzia - Osvienčim, Inwald

          • 7. júna 2022, v skorých ranných hodinách, sa žiaci 7. až 9. ročníka, vybrali autobusom na exkurziu do Poľska. Cieľom cesty bol Osvienčim - Auschwitz a Birkenau, dve miesta z mnohých, kde sa počas 2. svetovej vojny odohrali zverstvá páchané na ľuďoch. Miesta, z ktorých aj dnes cítiť strach, smútok, bolesť, bezradnosť, poníženie. Neskôr sme išli za zábavou. Inwald je miestom, kde sme videli históriu - stredoveky hrad a život našich predkov, draka chrliaceho oheň, plavbu na minipltiach, nádherné budovy sveta ako miniatúry a jazdy na kolotočoch. Unavení, ale šťastní a plní zážitkov sme sa vrátili domov do Prešova k svojim rodinám. Už dnes sa tešíme na ďalšie exkurzie. Ďakujeme pani učiteľkám Čikošovej, Pastuchovej, pánovi učiteľovi Čajovi a pani zástupkyni Šutranovej.

          • Obvody a obsahy s Legom

          • Na hodine matematiky v 6. ročníku sme sa dnes hrali s Legom a zároveň počítali obvody a obsahy rôznych útvarov. Lego je skvelý pomocník a ani sme netušili, že si vďaka nemu precvičujeme to, čo sme sa v tomto školskom roku naučili.

          • Exkurzia - Botanická záhrada Košice

          • 3. júna naši siedmaci s pani učiteľkou Katarínou Čikosovou a pedagogickou asistentkou Šarkou Anderkovou návštívili Botanickú záhradu v Košiciach. Naša exkurzia začala vo vlaku. Počasie nám prialo. Prehliadku sme začali v skleníku plnom motýľov. Krása, doslova show. Fotili sme, kamerovali, aby sme zachytili čo najviac. Neskôr sme sa prešli po dendrologickom chodníku stromov. Videli sme stromy s očami, nosom a ústami, hmyzí hotel, cumlíkový strom, jazierka, lekná, ryby, bylinkové záhradky, náučný chodník včiel, minizoo, živý hmyz, zbierky hmyzu. Domov sme sa vrátili s novými poznatkami a peknými zážitkami.

          • English Star

          • Pred mesiacom sa 21 žiakov našej školy zapojilo do medzinárodnej súťaže s názvom English Star. Tento týždeň prišli výsledky a  všetci súťažiaci odniesli domov diplomy.

             

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola DSA, Mukačevská 1, Prešov
      • +421517719582-3, 0902 563 955
      • Mukačevská 1, 080 01 Prešov Slovakia
      • 37877305
      • Peňažný ústav: VÚB Bankové spojenie: IBAN: SK48 0200 0000 0045 8359 9059
      • 570725
      • PaedDr. Zuzana Perželová Email: perzelova@dsakademien.sk tel.: +421517719583, 0902 563 955
      • PaedDr. Taťána Šutranová Email: tatana.sutranova@po.skoladsa.sk
      • PaedDr. Anna Molitorisová Email: anna.molitorisova@po.skoladsa.sk
      • Vedúca ŠJ: Mgr. Ingrid Ceperková Bendíková     Email: sj.dsamukacevska@gmail.com tel.:+42157711043, 0947 147 740 Bankové spojenie: IBAN: SK73 0200 0000 0045 8360 6757
      • Rodičovské združenie pri SZŠ DSA, Prešov IČO: 17319617/1269 Peňažný ústav: Slovenská sporiteľňa IBAN: SK60 0900 0000 0000 96288204
    • Prihlásenie