• Vianočné prázdniny - oznam
          • Vianočné prázdniny - oznam

          • Riaditeľstvo SZŠ DSA, Mukačevská 1, Prešov oznamuje, že vianočné prázdniny budú v termíne od 23. decembra 2022 do 8. januára 2023. Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu od 9. januára 2023 - pondelok.

        • Oznam - dotácia na stravu od 1. 1. 2023
          • Oznam - dotácia na stravu od 1. 1. 2023

          • Vážení rodičia,

            Dotácia na stravu je určená na zabezpečenie obeda a iného jedla dieťaťu v MŠ a v ZŠ, pričom dotáciu je možné poskytnúť:

            - podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa v MŠ alebo ZŠ, ak je v MŠ alebo ZŠ najmenej 50 % detí v HN;

            - podľa § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa v HN alebo v ŽM, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ;

            - podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku.

             

            Upozorňujeme na zmenu v oprávnenosti detí pri poskytnutí dotácií na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách

            V prípade detí bez nároku na daňový bonus rodič dieťaťa zriaďovateľovi na nový rozpočtový rok predkladá nové čestné vyhlásenie o neuplatnení si nároku na daňový bonus, bez ktorého zriaďovateľ dieťa nemôže zahrnúť do zoznamu oprávnených detí.

            V zmysle schváleného návrhu novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

            Vzhľadom na uvedené deťom, ktoré dovŕšili 15 rokov veku už nebude možné poskytnúť dotáciu na stravu bez predloženia čestného vyhlásenia o neuplatnení si daňového bonusu.

            Vzhľadom na uvedené zmeny Vás žiadame o predloženie nového čestného vyhlásenia.

            cestne_vyhlasenie_od_01_07_2022_(2).docx

            Ak zákonný zástupca chce, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu na stravu za zníženú cenu, nesmie poberať daňový bonus na dieťa. Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa je potrebné zaslať do 08.01.2023 na adresu školy - dsa.po@dsakademien.sk.

        • Oznámenie pre žiakov a rodičov školy
          • Oznámenie pre žiakov a rodičov školy

          • Riaditeľka SZŠ DSA, Mukačevská 1, Prešov, PaedDr. Zuzana Perželová súlade s Metodickým usmernením č. 15/2005-R Ministerstva školstva SR prerušuje výchovno-vzdelávací proces a vyhlasuje chrípkové prázdniny pre žiakov školy od 21. 12. 2022 do 22. 12. 2022.

            Vyučovanie začína po vianočných prázdninách v pondelok 09. 01. 2023 .

            PaedDr. Zuzana Perželová - riaditeľka školy

        • Oznámenie pre žiakov a rodičov školy
          • Oznámenie pre žiakov a rodičov školy

          • Riaditeľka SZŠ DSA, Mukačevská 1, Prešov, PaedDr. Zuzana Perželová súlade s Metodickým usmernením č. 15/2005-R Ministerstva školstva SRprerušuje výchovno-vzdelávací proces a vyhlasuje chrípkové prázdniny pre žiakov školyod 14. 12. 2022 do 16. 12. 2022.

            Vyučovanie sa začína v pondelok 19. 12. 2022 .

            PaedDr. Zuzana Perželová - riaditeľka školy

        • Školská jedáleň - oznam
          • Školská jedáleň - oznam

          • Vážení rodičia,

            stravné na mesiac január uhrádzajte na staré číslo účtu dňa 20.12.2022 (najneskôr 23.12.2022 musí byť platba na účte školskej jedálne).Číslo účtu sa bude meniť 1.1.2023. O zmene účtu a zmene sumy stravného na rok 2023 Vás budeme informovať. Sledujte prosím oznamy na edupage.

            Bc. Paulína Justiňáková - vedúca školskej jedálne

          • Klub nadaných detí - 09. 12. 2022

          • Dnes sme zažili zaujímavé stretnutie v prešovskom KNDčku. Malý princ a tvorivé úlohy pre deti, ktoré vychádzajú z jedinečného hudobného spracovania tradičného príbehu A.S. Exupéryho.

            Priekopnícka audiokniha z roku 1996, v ktorej texty zo Saint-Exupéryho knihy do čarovnej hudby Henricha Leška číta Richard Müller. Nesmrteľný príbeh malého filozofa, ktorý spadol na Zem z asteroidu B 612. To všetko sme spracovali (už v roku 2014) a realizovali tento projekt (aj dnes) v rámci mimoškolského vzdelávania nadaných detí. Mimoriadne úspešne.

            Projekt/aktivitu Malý princ už nie je možné realizovať v priebehu školského roka 2022/2023 na školách. Všetky voľné termíny boli obsadené základnými školami začiatkom školského roka. Ďakujeme.

             

          • DSA - čka so srdiečkom

          • Všetky tieto krásne vianočné pozdravy vyrobili a venovali žiaci našej školy pre choré detičky a personál na kliniku pediatrie FNsP J.A.R. v Prešove. Všetkým deťom prajeme skoré uzdravenie. Šťastné a veselé Vianoce..

          • Logická olympiáda pre najmenších

          • Začína sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších

            Súťaž podporuje rozvoj logického myslenia detí predškolského veku. Jej organizátormi sú Prešovská univerzita v Prešove, Pedagogická fakulta, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove a naša Súkromná základná škola DSA v Prešove. Cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré najmenší budú potrebovať pri vstupe do školy. Tento školský rok je súťaž určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl.

            Logická olympiáda pre najmenších je určená deťom predškolského veku. Obsahom zápolenia bude preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenia pojmov, dobrej pamäti, počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Teda všetko zručností, potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky.

            Predškoláci okúsia svet logiky, abstraktného myslenia, hľadania súvislostí a precvičovania jemnej motoriky. Sveta, kde sú iba víťazi a žiadni porazení. Hlavnou myšlienkou podujatia je zapojiť sa, skúsiť vyriešiť, rozmýšľať možno aj netradične a svoje riešenie, výsledok, aj zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať svoj názor, podporí prácu v skupine a umožní prezentovať logické myslenie dieťaťa.

            Registrácia detí predškolského veku do Logickej olympiády pre najmenších je úlohou materských škôl: prostredníctvom online formulára, zverejneného na webovej stránke www.logickaolympiada.sk. Registrácia sa začne 30. novembra 2022 a potrvá do 30. januára 2023.Testovací súbor zasielame školským koordinátorom 1. marca 2023. Na súťažiacich čaká osem logických úloh. Po ukončení realizácie Logickej olympiády pre najmenších informuje školský koordinátor o jej priebehu organizátorov – vyplnením elektronického formuláru do 30. mája 2023 (zasielame školským koordinátorom). Po doručení formulára odosielame certifikáty pre deti.

            Olympiáda bude prebiehať v réžii zaregistrovaných materských škôl písomnou formou alebo spoločným riešením úloh v kolektíve detí, napríklad pri počítači alebo interaktívnej tabuli. Organizátor poskytne zaregistrovaným materským školám Testovací súbor logických úloh a Certifikát o absolvovaní Logickej olympiády pre najmenších v elektronickej podobe.

            Text: PaedDr. Ľuboš LUKÁČ, KŠP PF PU v Prešove

             

             

          • Klub nadaných detí - 2. 12. 2022

          • Dnes v Klube nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA Prešov o Esenciálnych Olejoch

            Piatkové stretnutie nadaných detí s odbornou asistentkou RNDr. Beátou Baranovou, PhD. z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.Rozprávali sme sa o esenciálnych olejoch - odkiaľ pochádzajú, aké rastliny ich produkujú, ale aj o tom - ako ich vieme získať,

            Naše nadané deti sa dozvedeli..., že pomocou esenciálnych olejov sa rastliny „rozprávajú“ s opeľovačmi, bránia sa proti napr. voškám, bojujú pomocou nich proti vírusom a baktériám, likvidujú svoju konkurenciu a bránia si svoje územie,

            Zistili sme, ako vedci esenciálne oleje skúmajú a robia všetko preto, aby bolo možné túto prírodnú silu využiť pri liečení ľudských ochorení, ako náhradu syntetických pesticídov pri ochrane rastlín proti škodcom a burinám,

            Vyskúšali sme si prácu vedca a založili pokus na testovanie fytotoxickej aktivity esenciálnych olejov, t. j. zistili, či (a ktorý) esenciálny olej dokáže zamedziť klíčeniu a rastu pokusných modelových organizmov pšenice a jačmeňa.

            #nadanedeti #malivedci #klubnadanychdetipresov #rozumiemenadanym #sukromnazakladnaskoladsavpresove

             

          • Všetkovedko 2022

          • Aj v tomto školskom roku sa u nás našlo mnoho šikovných Všetkovedkov, ktorí sa zapojili do veľkého celoslovenského súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími . Držíme im palce a tešíme sa, že máme v škole toľko bystrých hlavičiek.

          • Raňajky pod Eiffelovkou v 1. B - tematický deň

          • V 1.B dnes začal vzdelávací proces spoločnými raňajkami. A to hneď netradične, pod Eiffelovou vežou. Celý deň sa tematicky niesol vo francúzskom štýle a žiaci sa učili prostredníctvom zážitku. Nechajme sa prekvapiť, kam nás zaveje nabudúce ...

      • Kontakty

        • Súkromná základná škola DSA, Mukačevská 1, Prešov
        • +421517719582-3, 0902 563 955
        • Mukačevská 1, 080 01 Prešov Slovakia
        • 37877305
        • Peňažný ústav: VÚB Bankové spojenie: IBAN: SK48 0200 0000 0045 8359 9059
        • 570725
        • PaedDr. Zuzana Perželová Email: perzelova@dsakademien.sk tel.: +421517719583, 0902 563 955
        • PaedDr. Taťána Šutranová Email: tatana.sutranova@po.skoladsa.sk
        • PaedDr. Anna Molitorisová Email: anna.molitorisova@po.skoladsa.sk
        • Vedúca ŠJ: Mgr. Ingrid Ceperková Bendíková     Email: sj.dsamukacevska@gmail.com tel.:+42157711043, 0947 147 740 Bankové spojenie: IBAN: SK73 0200 0000 0045 8360 6757
        • Rodičovské združenie pri SZŠ DSA, Prešov IČO: 17319617/1269 Peňažný ústav: Slovenská sporiteľňa IBAN: SK60 0900 0000 0000 96288204
      • Prihlásenie